Wat is Kurkuma en waar komt het vandaan?

Kurkuma, voor de een is het uitgemaakte zaak wat dit is en waar het vandaan komt, voor de ander is het complete tovenarij. Die kan wellicht niet uitmaken of het een dans is, een auto-onderdeel of een kledingstuk. Om maar meteen alle onduidelijkheid uit de wereld te helpen voor diegene: het is geen van allen. Kurkuma is namelijk iets wat je terugvindt in de keuken. Specifieker nog, het is een specerij. Deze specerij is veel alledaagser dan je wellicht zult vermoeden. Kurkuma wordt ook wel de Indiase geelwortel genoemd. Veel kurkuma, zoals de kurkuma van De Kurkuma Specialist, is afkomstig uit India. Het is namelijk ook het hoofdbestanddeel van kerriepoeder. Kerrie is natuurlijk een van de populairste gerechten van de Indiase keuken.

Gebruiken van kurkuma

Zoals gezegd, wordt kurkuma als hoofdbestanddeel gebruikt in kerriepoeder. Het zal daarom niet als een grote verrassing komen dat kurkuma veel in de Indiase keuken wordt gebruikt. Het wordt echter ook in veel andere landen in Azië verwerkt in de keuken, waaronder Thailand en Indonesië. In Indonesië worden onderdelen van de kurkumaplant vooral gebruikt als smaakmaker voor bij de vis of bij visgerechten. In Thailand worden onderdelen van de kurkumaplant op zichzelf gegeten, bijvoorbeeld de groeiwijzen en de scheuten. Het wordt ook gebruikt om wat smaak en kleur aan rijst te geven, kurkuma heeft namelijk een gele kleur die makkelijk kleur geeft aan het gerecht.

Andere feiten over kurkuma

Zoals je net kon lezen, heeft kurkuma een typerende gele kleur. Dit betekent echter ook dat deze kleur makkelijk afgeeft in voedsel, maar ook in kleding. En dat is een minder leuk feitje. Als je bijvoorbeeld een witte blouse draagt en hier in een kurkuma vlek in komt, kun je die blouse als verloren beschouwen. Als je echter kurkuma van De Kurkuma Specialist koopt, kun je op hun website terecht voor tips over het verwijderen van kurkuma vlekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *