Verrijk jou tuin met mooie borders voor je planten

Heb je een lapje grond bij je huis, maar kan het wel een opknapbeurt gebruiken? Met een aantal mooie borders met planten, struiken, bomen en bloemen geef je je tuin een geheel nieuwe en vooral natuurlijke dimensie. Een border is een deel van de tuin dat je afkadert van het loop- en recreatiegedeelte. Hoe lang, breed en hoog je die maakt, hangt af van je eigen ideeën. We geven je alvast wat tips ter inspiratie.

Omspitten en goede tuinaarde toevoegen

Nieuwe planten groeien het beste in grond die goed omgespit is, met daarbovenop een flinke laag tuinaarde. Deze bestel je heel simpel op Tuinshop.nl. Doe je dit voor 16:00, dan wordt de tuinaarde van Tuinshop de volgende dag bij je bezorgd. Kun jij intussen mooi doorgaan met het spitwerk. Verwijder oude wortels en onkruid, laat losse stenen liggen. Deze zorgen voor meer lucht. Dat doen ook de wormen, dus pas een beetje op met die werk beestjes.

Borders creëren

Als je de grond voor de beoogde borders goed luchtig hebt gemaakt, volgt stap twee: het afscheiden van deze gedeelten van de rest van de tuin. Dan is voor iedereen duidelijk waar je kunt lopen en waar niet. Hier zijn diverse mogelijkheden voor, zoals beschoeiingen van steigerhout planken (sla paaltjes in de grond om ze stevig te bevestigen), rijtjes met natuurstenen of zelfs muurtjes. Zoals gezegd: hoe hoog de borders worden, bepaal je zelf. Hoogteverschil is wel een aanrader omdat het speels en natuurlijk aandoet, en de beplanting meer licht krijgt. Je hebt daar alleen wat meer tuinaarde bij nodig, maar dat zijn de kosten niet. De tuinaarde van Tuinshop (in diverse hoeveelheden van het huismerk of Pokon) wordt bij je bezorgd, dus je auto volladen en sjouwen is niet nodig. Daarna is het een kwestie van de borders voorzien van een flinke laag verse tuinaarde.

Bodembedekkers als finishing touch

De nieuwe aanplant bepaal je zelf. Hou er rekening mee dat de ene struik hoger en breder wordt dan de andere, en dat alles wat je neerzet op den duur in elkaars licht kan komen te staan. Laat je voor een mooie invulling van de ondergrond inspireren op tuinshop.nl: hier zijn bodembedekkers zoals cacaodoppen, hydrokorrels, boomschors en houtsnippers te bestellen. Die maken de ondergrond nog luchtiger, vruchtbaarder en je beplanting dus nog blijer.

Je nieuwe tuin terugverdienen: kweek groenten!

Wat je er neerzet? Als het maar groen is! Fruitboompjes, bloemen, sier struiken, of wellicht creëer je er een moestuin met heerlijke groenten? In Nederland doen tomaten, palmkool, kievitsbonen, uien, wortelen en diverse andere groenten die je in de Italiaanse keuken nodig hebt, het prima! Dat levert nog winst op ook, dus die tuinaarde van Tuinshop heb je er zo uit. En zelfgekweekte groenten smaken altijd beter dan die van de supermarkt.

Grind

De verdere opvulling van je tuin ligt vanzelfsprekend aan jouw wensen en smaak. Wie weet heb je kinderen die graag in de tuin spelen, dan richt je daar een apart deel voor in zodat ze niet in je borders gaan rondstruinen. Een grasveld is dan wel zo handig. Wil je paden creëren tussen de borders door, vul deze dan slim en simpel op met grind: ook weer te bestellen op tuinshop.nl. Grind geeft eveneens een natuurlijke uitstraling en heeft weinig onderhoud nodig. Tot slot: denk ook aan lange zomeravonden waarop je lekker buiten zit, en creëer een lounge-gedeelte. Zet daar van pallets gemaakte meubels neer (tips hiervoor vind je op het creatieve platform Pinterest) en eventueel een tuinhaard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *