Je tuin mooi houden door engerlingen te bestrijden

In je tuin kunnen engerlingen je gazon, bomen en struiken aantasten. Dit gaat geleidelijk, maar kan op termijn wel een hoop schade opleveren. De engerlingen leggen eitjes en waar de eitjes uitkomen, zal je in het begin wat gele plekken in grasvelden zien bijvoorbeeld. Dit breidt zich uit naar meerdere gele plekken en zelfs losliggend gazon. Andere beesten gaan dan ook op zoek naar de larven in jouw gras en verergeren de schade.

Als het om bomen, struiken en hagen gaat, zorgen engerlingen voor de aantasting van de wortels. Dat begint ook bij de kleinere wortels, maar op den duur worden ook grotere wortels aangetast en kan je begroeiing helemaal afsterven. 

Soorten engerlingen

Engerlingen is een verzamelnaam voor allerlei keverlarven. Dat betekent dat je engerlingen eerst specifiek zal moeten identificeren voordat je weet hoe je het meest effectief de engerlingen kunt bestrijden. In principe zijn alle engerlingen witte larven met een C-vormig lijf en een bruine kop. Meestal zitten ze in de grond. Verschillende mogelijke soorten engerlingen die je tegen kunt komen zijn de rozenkever, sallandkever, junikever en meikever. Meestal zal het om de meikever gaan, terwijl de junikever weer heel zeldzaam is. 

Biobestrijding van engerlingen

De beste manier om engerlingen te bestrijden is met aaltjes. Voor de rozenkever is er ook een speciale rozenkever val die je het beste in mei kunt ophangen voor een optimaal resultaat. Er zijn verschillende aaltjes die ander ongedierte kunnen bestrijden. Aaltjes worden geleverd in kleipoeder dat je oplost in water. De aaltjes zoeken daarna de engerlingen in de grond, waaraan ze bacteriën afgeven waardoor de engerlingen doodgaan. De grond moet vochtig blijven voor de aaltjes om hun werk te doen. Per keversoort verschilt het wanneer het beste moment is om ze te bestrijden met aaltjes. 

Wanneer en wat?

Zo bestrijd je de meikever het best van half augustus tot half september. Hiervoor gebruik je B-green+ aaltjes. De salland- en junikever kun je vanaf hetzelfde moment bestrijden, maar heeft de meest effectieve periode nog een halve maand langer. Gebruik hiervoor B-green aaltjes. Deze kun je ook gebruiken voor het bestrijden van de rozenkever. Dit doe je weer het beste tussen eind juli en eind september. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *