Hoe kan je duurzamer leven?

De energie- en gasprijzen worden volgend jaar een stuk hoger. Huishoudens krijgen te maken met hoge energierekeningen. Dit komt doordat de gasvoorraden in Europa lager zijn dan andere jaren. De economie heeft zich, na de corona pandemie, veel sneller hersteld dan verwacht. Het energieverbruik is overal ter wereld sterk toegenomen, wat ervoor zorgt dat er veel gas nodig is. Door de stijgende gasprijs wordt elektriciteit duurder, aangezien voor de productie van elektriciteit gas nodig is. Bedrijven en huishoudens zijn genoodzaakt om energiebesparende maatregelen te nemen. In dit artikel zullen we antwoord geven op de vraag hoe we duurzamer kunnen leven en welke maatregelen hiervoor genomen moeten worden.

Vergelijk energieleveranciers en bereken de vaste kosten

Per maand tientjes meer betalen voor je energierekening? Dat wil niemand. Helaas lopen de energieprijzen ongekend hard op en zal dit elk huishouden raken. Heb je een contract met variabele tarieven? Dit zorgt ervoor dat de rekening meegaat met de marktprijs. Kijk jaarlijks welke leverancier het goedkoopst is. Via het internet kan je gemakkelijk energieleveranciers vergelijken en zo nodig overstappen. Wij adviseren om een contract voor een jaar te tekenen. Dit zal op de lange termijn goedkoper zijn. Kijk wel goed na of je zomaar kan overstappen naar een andere energieleverancier. Als je contract nog niet afloopt, is er een grote kans dat je een boete (opzegvergoeding) moet betalen. Is het niet nodig om over te stappen? Wacht dan even af hoe deze situatie zich gaat ontwikkelen. Niemand weet namelijk hoe lang deze onzekere kwestie rondom de stijgende energieprijzen aanhoudt.

Maatregelen binnenshuis – LED-lampen of zonnepanelen?

Bespaar op energiekosten door kleine aanpassingen binnenshuis. Deze maatregelen zijn een kleine moeite, maar zul je direct merken in de portemonnee. Begin met het vervangen van gloeilampen door LED-lampen. Een LED-lamp is 75% zuiniger dan een halogeenlamp en 85% zuiniger dan een gloeilamp. Daarnaast hebben LED-lampen een langere levensduur.

Sta jij soms minutenlang onder de douch? Ga wat korter douchen en je zult al snel merken dat dit veel scheelt. In sommige huizen tocht het altijd. Hierdoor krijg je het snel koud en draai je de verwarming al snel een standje hoger. Tocht zorgt dus voor meer energieverbruik. Om tocht tegen te gaan kan je kieren en naden dichten, tochtwering tussen de ramen en deuren aanbrengen en isolatieglas (HR-glas) plaatsen.

Heb je wel eens aan zonnepanelen gedacht? Als je wilt besparen op energiekosten dan zijn zonnepanelen een interessante optie. Door zelf energie op te wekken kan je besparen op de energiekosten. Dit zijn geen aanpassingen binnenshuis, maar wel belangrijk om in te investeren.

Nu we het toch hebben over zonne-energie, wist je dat powerbanks ook zonne-energie kunnen opwekken? Solar powerbanks hebben een ingebouwde zonnecel, welke stroomt levert bij voldoende zonlicht. Er is dus geen elektrische stroomaansluiting nodig, wat betekent dat je geld bespaart. Powerbanks personaliseren? Laat powerbanks bedrukken met een naam, logo of een tekst. Wil je op meerdere vlakken geld besparen? Kies dan voor drinkflessen i.p.v. het kopen van flesjes water uit de supermarkt. Plastic flesjes zijn slecht voor het milieu en kosten veel geld. Een drinkfles is duurzaam en gaat jaren mee. Ben je bang om je drinkfles kwijt te raken? Laat drinkflessen bedrukken met jouw naam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *