Emelten wat zijn dat en hoe te bestrijden?

Emelten zijn de larven van de langpootmuggen, zoals ze gewoonlijk worden genoemd. De larven veroorzaken schade aan het gazons omdat dieren op zoek gaan naar de larven en het gras overhoop halen.

Levenscyclus emelten

Volwassen langpootmuggen komen eind juli en augustus uit de poppen en leggen hun eieren binnen 24 uur na het uitkomen in de grond. De larven komen ongeveer 2 weken later uit en beginnen zich te voeden met graswortels, wat de hele winter en het voorjaar doorgaat. In mei/juni stoppen ze met eten en verpoppen ze zich in de grond. Over het algemeen blijven ze overdag onder de grond en gaan ze ’s nachts naar de grasbladeren. Ze zijn zeer gevoelig voor uitdroging en overleven niet als ze door de zon worden uitgedroogd. Op zeer bewolkte dagen als de grasmat nat is, kun je de larven in de grasmat zien. Ze zijn ongeveer 25 mm lang en hebben een grijs/bruine leerachtige huid.

Welke schade ontstaat aan het gras?

Schade aan gazons treedt op van de herfst tot de lente, maar is het ergst in de lente, wanneer de emelten volgroeid zijn. De symptomen kunnen zich voordoen als vergeelde, zwakke plekken in het gras waar de wortels zijn beschadigd. Het gras kan gemakkelijk uitgetrokken worden zonder dat er veel wortelgroei is. De schade is meestal ernstiger wanneer de vorige herfst zacht en nat is geweest. Secundaire schade kan ook worden veroorzaakt door vogels en zoogdieren die graszoden omspitten op zoek naar emelten.

Wanneer moet je emelten bestrijden?

Emelten moeten worden bestreden wanneer ze zich in het eerste larvenstadium bevinden en niet vliegen. Ze kunnen worden bestreden door ze met de hand te verwijderen of door een biologisch aaltje toe te passen, dat de larven aanvalt en ze binnen enkele weken doodt. Ze zijn specifiek voor de betrokken plaag en daarom veilig voor de gebruiker, kinderen, huisdieren, wilde dieren en het milieu. Het belangrijkste toepassingsseizoen loopt van eind augustus tot eind oktober. Bij ernstige aantastingen kan in het voorjaar een toepassing plaatsvinden als de bodemtemperatuur meer dan 10 graden Celsius bedraagt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *