Drie tips voor het omtoveren van je terrasoverkapping naar gezellige tuinkamer

Met een terrasoverkapping wordt je tuin al snel een stuk knusser. Het zorgt voor meer zitcomfort in zowel de zomer als de winter. Op een warme zomerdag zorgt een overkapping voor schaduw en in de winter houdt het de warmte beter vast. Je zou de overkapping dan ook kunnen voorzien van een warmtesysteem.

Voor het creëren van die gezellige tuinkamer met overkapping zijn meerdere soorten zonwering geschikt. Denk aan een pergola, veranda of zonnescherm. We geven drie tips voor een knusse terrasoverkapping in je tuin.

1: Ga voor een pergola

Wil je op je terras het buitengevoel behouden en toch overdekt zitten? Dan is pergola zonwering misschien wat je zoekt. Een pergola kun je op verschillende plaatsen in de tuin plaatsen. Als je je terrasoverkapping dus liever achter in de tuin wilt, is dat bij een pergola ook mogelijk. Voor elke tuin is er wel een geschikte optie.

Een pergola wordt gemaakt van een stevige balken constructie. Hierdoor is het bestand tegen harde wind en regen. Voor extra zonwering wordt er bovenop de balken vaak een doek gespannen of een zonnescherm geplaatst. Heb je liever een natuurgevoel met je pergola? Dan kun je er ook een plant tegenaan laten groeien.

2: Overweeg een veranda

Als je echt zoekt naar een tuinkamer dan past een zonwering veranda buiten misschien beter bij je. Bij een veranda spreek je namelijk meer van een soort kamer, omdat het zitgedeelte onder de overkapping afsluitbaar is. Het fijne hiervan is dat je er het hele jaar door kan zitten. Weer of geen weer. In tegenstelling tot bij een pergola zonwering zit je namelijk echt binnen en heb je minder last van de buitentemperatuur.

Een veranda wordt vaak als verlengde van een huis gebruikt. Qua positionering staat hij dan ook tegen de woning aan. Zowel het dak als de zijkanten van de veranda zijn vaak ramen. Daardoor heb je echt het gevoel dat je buiten bent. Terwijl je nog wel kunt genieten van de warme temperaturen binnen.

3: Kies een zonnescherm

Een derde gezellige optie voor een overkapping is een zonnescherm. In vergelijking met een pergola of veranda is een zonnescherm een minder vaststaande manier om je terras te overkappen. Pas op het moment dat je de terrasoverkapping nodig hebt, klap je het zonnescherm uit. De rest van de tijd hangt het scherm niet in de weg en is het net alsof het er niet is. Dat zien veel mensen als een voordeel. 

Het is bovendien een meer dan geschikte manier om je huis tijdens een warme zomer koel te houden. Het doek van een zonnescherm heeft een reflecterende en absorberende werking. Hierdoor wordt de warmte opgenomen, de zonnestralen weerkaatst en blijft het binnen koel. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *